De bodemadviescommissie zet zich actief in voor een gezonde toekomst van onze landbouwgronden. In dit kader heeft zij met succes samenwerking gezocht met scholen om via bodemonderzoek meer inzicht te krijgen in de kwaliteit van onze akkers.
Zo zijn er in maart vier gemotiveerde studenten van de
HAS Green Academy Venlo gestart met een praktijkgericht onderzoek op het Harteveldt-terrein. Hun onderzoek loopt tot medio juni en richt zich op de impact van biologische groenteteelt op het bodemleven. Dit gebeurt op zowel een nieuw verworven perceel als op een stuk land dat al vier jaar biologisch wordt bewerkt.
De studenten analyseren de bodem op drie niveaus:
- Mesofauna (bijv. mijten en springstaarten)
- Macrofauna (bijv. regenwormen en insectenlarven)
- Chemische samenstelling (zoals nutriënten en pH-waarde)
Door deze gegevens met elkaar te vergelijken, hopen zij inzicht te krijgen in hoe onze biologische teelt het bodemleven beïnvloedt.
Ook
Yuverta Valkenburg draagt binnenkort bij aan dit waardevolle project. Na de Paasvakantie zullen drie studenten gedurende tien weken stagelopen op onze percelen. Hun onderzoek richt zich op verschillen tussen Löss (Harteveldt) en Zandgrond (perceel in Venlo):
- De infiltratiesnelheid van water in twee bodemtypen: de fijnere lössgrond van Harteveldt en de grovere zandgrond bij Venlo.
- De snelheid van katoenvertering in deze bodems, een indicator voor microbiële activiteit en bodemgezondheid.
Met deze onderzoeken hopen we niet alleen de bodemkwaliteit beter te begrijpen, maar leren we ook voor onze toekomstige teeltmethoden. De enthousiaste inzet van de bodemadviescommissie én de samenwerking met onderwijsinstellingen laten zien hoe belangrijk het is om samen te investeren in duurzame landbouw.