info@harteveldt.nl
Volg ons op social media

ORGANISATIE

Alle leden van Harteveldt zijn gezamenlijk eigenaar van de coöperatie. Twee keer per jaar komen de leden samen in een algemene ledenvergadering. Daar stemmen we onder meer over de begroting, stellen we de contributie vast, nemen we beslissingen over de koers van het bedrijf of het doen van investeringen. Ook benoemt de ledenvergadering uit haar midden minimaal vijf en maximaal negen bestuursleden. De laatste algemene ledenvergadering heeft plaatsgevonden op 28 maart 2024 en hierbij waren ruim 80 leden aanwezig.

Het bestuur zorgt onder andere voor een (financieel) gezonde coöperatie, is de schakel tussen leden en de boer (en omgekeerd) en verzorgt de algemene ledenvergadering. Het bestuur kan daarnaast besluiten om adviescommissies in te stellen, bestaande uit leden die het bestuur adviseren op verschillende vlakken. Binnen Harteveldt zijn er verschillende werkgroepen en commissies opgericht waar leden zich bij kunnen aansluiten. Zo kun je als lid op allerlei manieren een bijdrage leveren aan de coöperatie.

Ons bestuur

Sander Hoen

Voorzitter
Ik ben opgegroeid en woonachtig in Munstergeleen met mijn vriendin (Aniek) en onze kinderen Steef (13) en Lot (11). Ik ben actief lid van de lokale voetbalclub en graag bezig in de buitenlucht. Lekker, gezond en duurzaam eten is een belangrijk onderdeel van ons gezinsleven en we proberen daarnaast op allerlei manieren ons steentje bij te dragen om de wereld een beetje beter achter te laten dan we hem aantroffen.
voorzitter@harteveldt.nl

Harold Smelt

Secretaris
Ik woon alweer 26 jaar met mijn gezin in Sittard en ben ervan overtuigd dat we onze voedselvoorziening anders moeten gaan inrichten. Lokaal, betrokken, eerlijk en duurzaam. Harteveldt biedt een prachtige gemeenschap om dit samen te realiseren. Verder zijn buiten, actief, fiets, plezier, klussen, onderzoek en techniek andere kenmerken van mij.
secretaris@harteveldt.nl

Casper Bruens

Penningmeester
Ik woon samen met mijn partner Lijsbeth in Limbricht. Zowel in mijn werk als privé zijn thema’s duurzaamheid en gezondheid belangrijke drijfveren voor mij. Harteveldt is een mooie manier om een gemeenschapsgevoel te creëren en samen iets goeds en gezonds te doen in mijn directe omgeving.
administratie@harteveldt.nl

Jeu Bressers

Vicevoorzitter
Doen wat je kunt, dat is mijn motto. Ik woon samen met Resie in Broeksittard. Daar hebben we recent een duurzaam huis gebouwd. Ik ben voorheen eigenaar geweest van een hotel en heb daar veel kunnen doen op het vlak van energiebesparing, terugdringen van voedselverspilling en het serveren van gezonde maaltijden. Het laatste project betrof het aanleggen van een voedselbos voor eigen gebruik. Harteveldt is een unieke kans om met elkaar gezond eten te produceren in onze gemeenschappelijke achtertuin.

Maddy Caris

Bestuurslid
Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wat kunnen we doen om onze aarde zo goed mogelijk achter te laten voor onze kinderen en voor verdere generaties. Dat begint voor mij met consuminderen en bewustwording. Duurzaam voedsel verbouwen en dit samen met anderen delen, dat is wat ik zo mooi vind aan coöperatie Harteveldt. Laat dit al het kleine steentje zijn dat ik (wij) kunnen bijdragen voor een betere aarde.
distributie@harteveldt.nl

Marion Berden

Bestuurslid
Ik ben opgegroeid op een boerderij en tegenwoordig woonachtig in Geleen met zoon Kevin en dochter Anouk. Lokaal en duurzaam ondernemen vind ik erg belangrijk. Toen ik van het concept Harteveldt hoorde, kon ik niet anders dan me aansluiten. Hoe leuk is het dat ik nu na 40 jaar in mijn vrije tijd weer het veld op mag. Samen verantwoordelijkheid dragen voor een duurzame voedselproductie geeft op veel manieren energie.

Pim Havermans

Bestuurslid
Ik ben 46 jaar oud en ben 13 jaar geleden naar Sittard verhuisd en niet meer vertrokken. Ik ben graag in de natuur sportief bezig (in het water, op de fiets, en al rennend) en wil de natuur daarom graag in stand houden. Ik werk voor een bedrijf dat zich bezighoudt met recycling van kunststoffen: van afval weer nieuwe producten maken.

Cees Pannekoek

Bestuurslid
Met 80 jaar ben ik momenteel het oudste bestuurslid van Harteveldt. In ben 16 jaar geleden getrouwd met Hetty en we wonen sinds 4 jaar in Munstergeleen, daarvoor heb ik 19 jaar in Sittard gewoond. Samen hebben we 5 kinderen en 7 kleinkinderen. Voordat ik 20 jaar geleden ‘met pensioen’ ging was ik algemeen directeur van Vodafone Netwerk. Sindsdien ben ik vanuit mijn advies BV actief geweest als adviseur en deelnemer aan startende ondernemingen in de ICT branche. Met deze ervaring hoop ik ook aan Harteveldt te kunnen bijdragen.
webmaster@harteveldt.nl

Onze tuinder

Geen Harteveldt zonder leden, maar ook geen Harteveldt zonder tuinder. Waar het de leden zijn die het bedrijf financieel draaiend houden en de oogst delen, is het onze tuinder die de verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor een divers aanbod aan mooie groenten. Maak kennis met onze tuinder Glenn Coenen: een jonge, enthousiaste tuinderszoon (1999) uit Sint Joost.

Zijn ouders telen er op 16 hectare jaarrond prei, en op nog eens 25 hectare onder meer aardappelen, suikerbiet, cichorei en boontjes. Opgegroeid als kind van een tuinder, deed hij er zijn eerste werkervaring op. “Officieel is het misschien werk”, nuanceert hij, “maar het voelt nog steeds meer als hobbyen.”

Vizier op strokenteelt

Tijdens zijn studie Bedrijfskunde en Agri-foodbusiness aan HAS Hogeschool Venlo deed hij elders in Limburg de nodige tuinbouwervaring op. Dat was nog op een vrij traditioneel bedrijf. Hij verruimde zijn blik in 2021 verder op Goeree-Overflakkee, tijdens zijn afstudeeronderzoek op het bedrijf van Cornelis Mosselman. Daar maakt hij kennis met het fenomeen strokenteelt.

“Die tijd heeft me laten zien dat ook andere, nog duurzamere manieren van telen heel goed mogelijk zijn; met een grote variëteit aan gewassen op een perceel.” Daarbij merkt hij op dat het misschien niet haalbaar is om met deze manier van landbouw heel Nederland of Europa van voedsel te voorzien. “Maar zeker wel op de schaal van Harteveldt.”

Vraaggestuurd werken

Dat laat Glenn sinds het voorjaar van 2022 ook zien als tuinder van Coöperatie Harteveldt. Wat hem behalve de grote variëteit aan gewassen aantrekt is het vraaggestuurde karakter van de tuinderij. Leden hebben een stem in wat er geteeld gaat worden. “Dat is eigenlijk zoals het zou moeten zijn. Je werk kunnen doen zonder de druk te voelen van een maximale opbrengst en ondertussen maar hopen dat de marktprijs goed uitpakt. Hier zijn het de leden die vragen, en ben ik het die zo goed mogelijk aan hun verwachtingen probeert te voldoen.”

Glenn sprak meteen al de hoop uit dat er onder de leden voldoende mensen zouden zijn die hem graag wilden helpen op het land. En in deze verwachting is hij niet teleurgesteld. Er is inmiddels een vaste groep leden ontstaan die regelmatig komen helpen, aangevuld met incidentele helpers. “Ik vind het leuk om ze te kunnen begeleiden en wegwijs te maken op het land. Sommige leden voeren inmiddels al zelfstandig bepaalde taken uit.”

Puzzelen met teelten

Het is medio april, Glenn heeft er zin in en maakt zich al op voor zijn eerste seizoen Harteveldt. Zijn ambitie voor het eerste jaar? “Een geslaagde teelt. Ik maak nu werk van het teeltplan, wat waar komt en wanneer. Een mooie puzzel is dat. En tot slot hoop ik veel te leren van de teelt, van leden en van de adviseurs die ik zeker ga inschakelen. Want eerlijk is eerlijk, ik weet ook nog niet alles.”

Commissies

De vrijwillige inzet die onze leden leveren zorgt er mede voor dat de coöperatie voor een redelijke prijs groenten kan blijven leveren aan de leden. Een van de manieren om een bijdrage te leveren is deelname in een van onderstaande commissies die het bestuur en/of de boer adviseren op verschillende gebieden. Wanneer leden interesse hebben om aan een van onderstaande commissies deel te nemen dan kan dit kenbaar worden gemaakt via: info@harteveldt.nl.

Kascontrole

Deze commissie adviseert de ALV over het door het bestuur gevoerde financiële beleid. Na de financiële jaarafsluiting wordt de commissie door de penningmeester verzocht de jaarstukken te controleren. De commissie legt haar bevindingen vast in een verslag aan de ALV.

Aanspreekpunt voor de kascontrolecommissie is onze penningmeester Casper Bruens

Bodemadvies

Deze commissie adviseert het bestuur en de boer hoe om te gaan met de bodem om een optimaal resultaat te verkrijgen ten aanzien van de doelstelling van de coöperatie om zo biologisch mogelijk onze groenten te telen met behoud van een goede opbrengst.

Aanspreekpunt voor de bodemadviescommissie is onze tuinder Glenn Coenen

Activiteiten

De activiteitencommissie organiseert activiteiten, in samenhang met het telen en distribueren van onze groenten, die zorgen voor sociale binding tussen de leden. Dit met de doelstelling dat het voor de leden ook leuk is en blijft om zich in te zetten voor Harteveldt.

Aanspreekpunt voor de activiteitencommissie Marlou Schobben

Werkgroepen

De vrijwillige inzet die onze leden leveren zorgt er mede voor dat de coöperatie voor een redelijke prijs groenten kan blijven leveren aan de leden. Een van de manieren om een bijdrage te leveren is deelname in een van onderstaande werkgroepen die ieder een eigen taak vervullen binnen de coöperatie en hier op hun eigen manier invulling aan geven. Wanneer leden interesse hebben om aan een van onderstaande werkgroepen deel te nemen dan kan dit kenbaar worden gemaakt via: info@harteveldt.nl.

Landhulp

De werkgroep landhulp werkt onder direct toezicht van de boer. De deelnemers verrichten allerlei werkzaamheden op het land om de boer te ondersteunen. Dit kunnen werkzaamheden zijn zoals zaaien, planten en onkruid bestrijden. De wekelijkse oogst is een van de hoogtepunten voor de landhulpgroep.

Aanspreekpunt voor de landhulpgroep is onze tuinder Glenn Coenen.

Distributie

De werkgroep distributie zorgt voor het wekelijks verdelen van de groenten onder de leden. Deze werkgroep heeft het meeste contact met onze leden. Daarnaast zorgt deze werkgroep dat in geval van overdaad de rest-groenten op een goede plek terechtkomen.

Aanspreekpunt voor de distributiegroep is Maddy Caris.

Communicatie

De werkgroep communicatie zorgt voor de communicatie met onze leden maar ook met andere doelgroepen. De middelen die de werkgroep hiervoor gebruikt zijn nieuwsbrieven, de website en social media.

Aanspreekpunt voor de communicatiegroep is Ed Janssen.

De Veldtkeuken

Deze werkgroep inspireert leden om de groenten van de coöperatie te verwerken tot smakelijke gerechten. Ze delen achtergrondinformatie en recepten op de website. Deze recepten worden ook opgeslagen in een database, die via de website toegankelijk is voor leden. De Veldtkeuken kan op verzoek ook zorgen voor iets lekkers bij interne activiteiten.

Aanspreekpunt voor De Veldtkeuken is Aniek Lumens.

Klussen

Dit is een groep van handige leden, die Harteveldt ondersteunt bij allerlei klussen die moeten worden uitgevoerd.

Aanspreekpunt voor de klusgroep is onze tuinder Glenn Coenen.

Kruidentuin

Deze werkgroep verzorgt en onderhoud de kruidentuin van Harteveldt. Dit is het enige stukje van Harteveldt dat omheind is. Hier groeien diverse kruidensoorten, zowel vast als eenjarig. Zodra de tuin volgroeid is kunnen leden hier, tijdens uitlevering op zaterdag,  kruiden plukken op aanwijzing van een lid van de kruidentuin groep.

Aanspreekpunt voor de kruidentuin is Fons Blijlevens.
© 2024 Harteveldt - Privacy Verklaring - Website ontwikkeling door MovaWorks 
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram