Wortel-linzensoep met gember en kurkuma

4-6
personen

Ingrediënten

  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 25 g gember (geschild gewicht)
  • 600 g wortels
  • 2 stengels bleekselderij+ 20 g blad van binnenin de stronk
  • 250 g gespleten rode linzen
  • 1,5 el kurkuma
  • 2 tl fijn zeezout + extra
  • 1 biologische citroen
  • 1 el honing
  • crispy chili-olie, naar
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • smaak (optioneel)

TIP: Ik maak de soepbasis regelmatig en heb hem in m'n vriezer in de herfst/winter. Dan maak ik alleen de dressing om 'm een frisse kick te geven als ik hem opwarm. Trouwens, het eten van gemberlucifers eet als je ziek bent, vindt niet iedereen relaxed. Dus proef er eerst eentje en als je het te intens vindt, kan je het ook weglaten of rasp de gember zodat-ie meer blendt met de soep.

Dit is een heerlijk anti-griep-soep met gember, kurkuma, honing en citroen. Bij verkoudheid kun je daar ook nog chili-olie aan toe voegen. Hou je niet van pittig of heb je het niet in huis, laat het dan gerust weg. Maak zeker de heerlijk frisse zoet-zure dressing voor erover, deze maakt van deze soep echt iets bijzonders.

Bereidingswijze

  1. Snijd de uien grof. Snijd de knoflook en 15 gram van de gember in hele kleine stukjes of flinterdunne plakjes. Houd de rest van de gember apart. Verhit de helft van de olijfolie in een diepe pan op middelhoog vuur en voeg de uien, knoflook en de plakjes gember toe. Fruit onder af en toe roeren 5 minuten, tot alles een beetje begint te kleuren.
  2. Snijd ondertussen de bleekselderij in boogjes maar houd het blad apart. Voeg de bleekselderij toe aan de pan. Snijd de wortels in grove plakken en voeg toe. Doe de linzen en 1 eetlepel van de kurkuma erbij en bak 1 minuut mee. Blus af met 1,2 liter warm water. Breng aan de kook, doe het zout erbij en zet het vuur dan laag. Kook 12 à 15 minuten tot de linzen gaar zijn. Breng op smaak met extra zout.
  3. Rasp ondertussen de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Meng met de honing, de rest van de olijfolie, de rest van de kurkuma en breng op smaak met zout. Snijd het selderijblad en de dunne steeltjes grof en het resterende stuk gember in zo dun mogelijke lucifers. Meng met de dressing
  4. Schep de soep in diepe borden en verdeel het slaatje met de dressing erover. Als je wil kun je de soep eerst pureren, maar wij vinden het juist lekker als de stukken wortel en bleekselderij nog wat bite geven aan de soep. Top af met crispy chili-olie naar smaak.
Aangedragen door: 
Aniek (uit Extra - Jasmijn Beerthuis)
© 2025 Harteveldt - Privacy Verklaring - Website ontwikkeling door MovaWorks 
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram