Taart van rode biet met gember (Hartetreffen)

6-8
personen

Ingrediënten

  • 75 g walnoten
  • 200 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 2 theel. bakpoeder
  • 1/4 theel. zuiveringszout
  • 1/4 theel. zout
  • 2 middelgrote rauwe rode bieten, geschild en grof geraspt (250 g)
  • fijne rasp van 1 grote sinaasappel (1 eetl.)
  • 100 g stemgember, fijngehakt
  • 2 grote eieren
  • 60 g zure room of griekse yoghurt
  • 125 ml zonnebloemolie of neutrale olijfolie
  • 1 groot vitamine C-tablet (1500 mg), gekneusd in een vijzel met de stamper of met de bolle kant van een lepel tot fijn poeder gewreven (optioneel)
  • GLAZUUR
  • 150 g verse roomkaas, op kamertemperatuur
  • 60 g poedersuiker, gezeefd 70 ml slagroom
  • 6 cm verse gemberwortel, boven een fijnmazige zeef op een kom fijngeraspt (microplane als je die hebt) en het raspsel uitgedrukt om al het sap eruit te halen (ca. 20 ml). Persen met een slowjuicer is nog makkelijker.

Deze taart bakte ik voor het eerst voor het Hartetreffen en hij viel erg in de smaak. Bij deze het recept.

Door een vitamine C-tablet toe te voegen blijft de kleur van de rode biet behouden en 'constant' in het gebak. Het is Yotams manier om de kleur van kweeperen in hartig gebak te behouden en die methode werkt hier ook heel goed.

Bereidingswijze

  1. Verhit de oven tot 160 °C. Vet een ronde taartvorm van 20 cm doorsnee in en zet opzij.
  2. Verdeel de walnoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten in de oven. Haal ze eruit en hak ze in stukjes van 1 cm. Zet opzij. Verhoog de oventemperatuur naar 175 °C.
  3. Doe de bloem met de suiker, het bakpoeder, het zuiveringszout en het zout in een grote mengkom en klop tot alles vermengd en luchtig is. Voeg de rode biet, de sinaasappelrasp, de walnoten en de stemgember toe, maar roer niet.
  4. Klop de eieren en de zure room in een andere kleine kom door elkaar. Voeg de olie toe en eventueel ook het tot poeder gestampte vitamine C-tablet en roer alles door elkaar. Giet dit mengsel over het mengsel van rode biet en bloem en meng alles goed met de hand of met een grote spatel.
  5. Stort het mengsel in de taartvorm en bak de taart 50-55 minuten in het midden van de oven of tot een in het midden van de taart gestoken spies er schoon uit komt. Haal de taart uit de oven en laat hem 30 minuten staan voor u hem uit de vorm haalt en op een taartrooster zet om hem koud te laten worden. U kunt het bakpapier laten zitten of eraf halen: het voordeel van het papier laten zitten is dat de rand van de taart niet zal uitdrogen als u hem niet meteen eet.
  6. Doe voor het glazuur de verse roomkaas in de kom van een standmixer met bisschopshaak en klop hem in circa 10 seconden glad . Voeg de poedersuiker toe en klop tot hij is opgenomen. Doe de slagroom erbij en klop circa 1 minuut tot het glazuur dik en glad is. Klop het gembersap in een paar seconden door het glazuur, spreid het met een paletmes uit op de bovenkant van de taart en dien hem op.

U kunt de taart zonder glazuuur in een goed gesloten trommel 3 dagen bij kamertemperatuur bewaren. Als u het glazuur hebt aangebracht kunt u hem het best op dezelfde dag eten en eventuele restanten maximaal enkele dagen in de koelkast bewaren. Laat de taart zoals altijd voor het serveren op kamertemperatuur komen.

Aangedragen door: 
Aniek uit Sweet - Ottolenghi + Koh
© 2025 Harteveldt - Privacy Verklaring - Website ontwikkeling door MovaWorks 
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram