Scallion oil (olie van lente-ui)

12
personen

Ingrediënten

  1. 1-2 bosjes lente-ui, in ringen gesneden
  2. 7cm gember, geraspt
  3. 100 gr kokosolie
  4. zout
  5. chilipeper

Scallion oil is een veel gebruikt ingrediënt in de Vietnamese en Kantonese keuken. Het wordt traditioneel gemaakt met een geurloze olie, zoals zonnebloemolie. Aangezien zonnebloemolie niet zo gezond is (ontstekingsbevorderend door overmaat aan omega-6), zeker als het verhit wordt, heb ik zelf gekozen voor kokosolie.

 

Bereidingswijze

  1. Doe de gesnipperde lente-ui samen met de geraspte gember in een hakmolen en hak het zo fijn mogelijk.
  2. Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg het lente-ui mengsel eraan toe en roer goed door.
  3. Haal het pannetje van het vuur, kruid met zout en chilipeper en laat onder af en toe roeren verder afkoelen.
  4. Schep het mengsel in een pot en bewaar in de koelkast.
  5. Doordat de kokosolie opstijft, krijg je een soort kruidenboter die je voor heel veel dingen kunt gebruiken.

Tip: Traditioneel wordt deze olie geserveerd bij Kantonese gepocheerde kip, maar het is bijvoorbeeld ook heerlijk door gewokte groenten, gebakken rijstgerechten, noodles of gewoonweg om een eitje in te bakken.

Aangedragen door: 
Sandra
© 2025 Harteveldt - Privacy Verklaring - Website ontwikkeling door MovaWorks 
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram