Winterkost hoeft niet saai te zijn. Rode kool steelt de show in deze prachtige quiche!
Het is heerlijk om de bodem zelf te maken, maar als je dat gedoe vindt, gebruik dan gewoon kant en klaar bladerdeeg of quichedeeg.
- Meng voor het quichedeeg de bloem, 150 g ijskoude boter in blokjes, 1 ei, 1/2 tl zout en het ijskoude water kort met de pulse knop van de keukenmachine tot een deegbal ontstaat. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het 30 min. rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200C. Bekleed de bodem van de quichevorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in. Bestuif je werkblad met wat bloem, Rol het deeg met een deegroller op het met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap iets groter dan de quichevorm. Bekleed de vorm met het deeg, Prik met een vork gaatjes de bodem. Bedek het deeg met een vel bakpapier en bestrooi met blindbakbonen Bak + 10 min. in de oven. Neem de bodem uit de oven en verwijder de bonen en het bakpapier.
- Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan en bak de ui, zoete aardappel/pastinaak, korianderzaad en de tijm 5 min. op middelhoog vuur. Klop in een kom de eieren los met de melk en roer alle kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Schenk het eimengsel op de quiche-bodem en verdeel het zoete aardappel-uimengsel en de parten rode kool erover. Bak 30-40 min. in de oven of totdat de quiche goudbruin is en de vulling stevig is. Garneer met extra tijm. Lekker met een frisse groene salade ernaast.
* Scamorza is een Italiaanse kaas die
enigszins lijkt op mozzarella, gemaakt
van koe- of buffelmelk met stremsel en
iets steviger en droger dan mozzarella