Rodekool-quiche

4-6
personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 250 g zoete aardappel of pastinaak, geschild, in blokjes
  • 1 tl korianderzaad, gekneusd in de vijzel
  • 5 g (citroen)tijm, gerist + extra om mee te garneren
  • 6 eieren, losgeklopt
  • 150 ml melk
  • 100 g rookkaas of scamorza* (of andere smeltkaas zoals goudse kaas of mozzarella), geraspt of in kleine stukjes
  • 80 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 g zachte geitenkaas of feta, verkruimeld
  • 1/2 rode kool, in dunne parten (witte kool of winterkool kan ook)

ook nodig: vijzel, keukenmachine, quichevorm 27-30 cm, blindbakbonen

quichedeeg

  • 300 g bloem (evt. 150 g volkorenmeel en 150 g bloem)+ extra om mee te bestuiven
  • 150 g koude boter + extra om mee in te vetten
  • 1 ei
  • 3-4 el ijskoud water
  • 1/2 tl zout

Winterkost hoeft niet saai te zijn. Rode kool steelt de show in deze prachtige quiche!

Het is heerlijk om de bodem zelf te maken, maar als je dat gedoe vindt, gebruik dan gewoon kant en klaar bladerdeeg of quichedeeg.

Bereidingswijze

  1. Meng voor het quichedeeg de bloem, 150 g ijskoude boter in blokjes, 1 ei, 1/2 tl zout en het ijskoude water kort met de pulse knop van de keukenmachine tot een deegbal ontstaat. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het 30 min. rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200C. Bekleed de bodem van de quichevorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in. Bestuif je werkblad met wat bloem, Rol het deeg met een deegroller op het met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap iets groter dan de quichevorm. Bekleed de vorm met het deeg, Prik met een vork gaatjes de bodem. Bedek het deeg met een vel bakpapier en bestrooi met blindbakbonen Bak + 10 min. in de oven. Neem de bodem uit de oven en verwijder de bonen en het bakpapier.
  3. Verhit intussen de olijfolie in een koekenpan en bak de ui, zoete aardappel/pastinaak, korianderzaad en de tijm 5 min. op middelhoog vuur. Klop in een kom de eieren los met de melk en roer alle kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Schenk het eimengsel op de quiche-bodem en verdeel het zoete aardappel-uimengsel en de parten rode kool erover. Bak 30-40 min. in de oven of totdat de quiche goudbruin is en de vulling stevig is. Garneer met extra tijm. Lekker met een frisse groene salade ernaast.

* Scamorza is een Italiaanse kaas die
enigszins lijkt op mozzarella, gemaakt
van koe- of buffelmelk met stremsel en
iets steviger en droger dan mozzarella

Aangedragen door: 
Aniek (uit Delicious)
© 2025 Harteveldt - Privacy Verklaring - Website ontwikkeling door MovaWorks 
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram