Je kunt voor dit recept allerlei harde groenten gebruiken, ook restjes uit je groentetuin of koelkast. Denk aan augurken, komkommer, broccoli, paprika's, raapjes, maïs, rettich. Je hebt 1 kilo schoongemaakte groenten nodig. Koel en donker bewaren, ten minste een maand voor opening, omdat de smaak zich nog moet vormen. Goed afgesloten potten blijven zeker 1 jaar houdbaar. Lekker bij stamppot, friet, bonenschotels, oude kaas, hamburgers.
- Snijd alle schoongemaakte groenten klein. Je kunt kiezen voor hele kleine stukken of stukken van 1/2 tot 1 cm.
- Doe de azijn in een grote gietijzeren, rvs of geëmailleerde pan, NB kokende azijn tast koper, ijzer en aluminium pannen aan. Voeg de groenten en suiker toe en laat deze 15 minuten koken.
- Doe het water met de bloem, kerriepoeder, gemberpoeder, kurkumapoeder, zout en mosterdpoeder in een grote schaal. Meng alles met een klopper of vork goed door elkaar totdat je een mooi glad sausje hebt. Voeg het sausje, nadat de groenten 15 minuten gekookt hebben, langzaam toe aan de groenten, roer (houten lepel) goed door. Laat de piccalilly nog 5 minuten zachtjes doorkoken en blijf regelmatig roeren.
- Doe de hete piccalilly met behulp van een trechter in gesteriliseerde jam (weck)potten.
Maak het randje van de potten schoon en sluit ze stevig af. Zet de potten 10 minuten op de kop, draai ze terug om en laat ze afkoelen.