Tempura van groenten

4
personen

Ingrediënten

Glutenvrij tempurabeslag:

  • 250 gram (glutenvrij) meel naar keuze, bijv:
    • 50 gr havermeel
    • 200 gr sorghummeel (of rijst, boekweit, gierst)
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 200-275 ml plantaardige melk naar keuze (of ijskoud water of spa rood)

Groenten:

  • kalettes
  • bloemkool
  • wortel

Tempura is een Japans gerecht met Portugese roots. Het is een techniek waarbij verse ingrediënten door een licht beslag worden gehaald om vervolgens kort te frituren. Qua ingrediënten kun je denken aan vis of garnalen, maar ook verse groenten zoals paprika, courgette of wortel. En in dit geval maakte ik met dit beslag kibbeling en 'crunchy kalettes', en dat ging verrassend goed! Zeker de moeite waard om eens te proberen.

Alles draait bij tempura om kort en snel. Dat begint al bij het beslag, dit wordt in enkele seconden geroerd van ei, meel en water. Hoe korter, hoe beter. Langer roeren zorgt voor glutenontwikkeling (als je gewone bloem gebruikt) en een minder krokant resultaat. Neem ijskoud water, liefst bruiswater.

Ik maakte zelf een glutenvrij beslag. Hiervoor kun je elk glutenvrij meel gebruiken dat je hebt.

Bereidingswijze

  1. Blancheer de groenten (in dit geval de kalettes) kort in kokend water.
  2. Dep ze daarna droog en laat ze een beetje afkoelen. Hoe droger hoe beter, te veel vocht heeft invloed op de dikte van het beslag.
  3. Breng intussen de frituurpan (of een losse pan met ruim olie) op temperatuur.
  4. Maak nu het beslag. Gebruik niet meteen alle vocht, maar zorg ervoor dat je de consistentie van dik pannekoekenbeslag hebt.
  5. Haal de groentestukjes kort door het beslag en laat ze in het hete vet zakken. Als het goed is komen ze vanzelf weer bovendrijven.
  6. Bak ze enkele minuten totdat ze mooi goudbruin zijn en haal ze dan uit het vet.
  7. Serveer warm.
Aangedragen door: 
Sandra
© 2025 Harteveldt - Privacy Verklaring - Website ontwikkeling door MovaWorks 
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram