2 zoete aardappelen (+ eventueel pastinaak voor door de puree)
melk
boter
2 appels
3 kruidnagels
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepels tijm
1 theelepel kaneel
1 theelepel oregano
300g gehakt
peper en zout
Deze heerlijke ovenschotel maak ik al jaren. Ik deel graag het recept met jullie.
Kijk voor de puree naar wat je in huis hebt. Je kunt ook pastinaak of knolselderij gebruiken met aardappel en/of zoete aardappel.
Bereidingswijze
Verwarm de oven op 200 °C
Maak de rode kool schoon. Snij rode kool en verwijder het hart, snij in dunne repen. Pel en snipperde ui. Schil de aardappelen en zoete aardappelen dun en snij in stukken. Schil een appel, verwijder het klokhuis en snij in blokjes. Halveer de andere appel, verwijder het klokhuis en snij met schil in dunne plakjes.
Doe de aardappelen en zoete aardappelen met koud water en zout in een pan tot de aardappelen net onder staan. Breng aan de kook en kook met de deksel op de pan, in circa 20 minuten gaar.
Verhit ondertussen de olie op hoge temperatuur in een hapjespan en bak hier in de ui 2 minuten.
Voeg het gehakt toe en bak in 3 minuten rul. Breng goed op smaak met zout en peper.
Voeg de rode kool, blokjes appel, 3 eetlepels water en de kruiden toe, breng aan de kook en laat met de deksel op de pan 20 minuten koken.
Schud de aardappelen en zoete aardappelen af en laat uitstomen.
Pureer met een pureer stamper en meng met wat melk en boter tot een smeuïge puree.
Schep het rode koolmengsel in een ovenschaal (verwijder de kruidnagel) en dek af met de aardappelpuree. Verdeel hierover de plakjes appel.