Informatie over spruitjestoppen

personen

Ingrediënten

Spruitjestoppen, ook wel spruitjesbladeren of -groen genoemd, zijn de eetbare bladeren die aan de bovenkant van spruitjesstengels groeien. Ze worden vaak over het hoofd gezien, maar ze zijn een heerlijk en voedzaam onderdeel van de plant dat in allerlei gerechten kan worden gebruikt.

Naarmate de stengel groeit, vormen de bladeren bovenaan een kop, net zoals een heel losse koolkop of een gigantisch spruitje. De bladeren zijn eetbaar en net zo lekker als de spruitjes. Ze zijn normaal gesproken niet te vinden in conventionele supermarkten, maar wij halen ze nu van de planten zodat de spruitjes gelijkmatiger kunnen groeien. Zonde om weg te gooien! De bladeren kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als kool of boerenkool in een stampot, in salades of door ze toe te voegen aan groene smoothies. Versnipper ze bijvoorbeeld en bak ze in een beetje olijfolie met wat knoflook, ui en kruiden.

Voedingswaarde:
Spruitjestoppen zitten boordevol essentiële voedingsstoffen. Ze zijn een goede bron van vitamine A, C en K, evenals foliumzuur, kalium en vezels. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten.

Smaakprofiel:
De smaak van het blad van de spruitjestoppen is vergelijkbaar met die van boerenkool, maar iets subtieler. Ze hebben een licht bittere smaak die goed samengaat met andere smaken.

Bewaren:
Bewaar ze in een plastic zak in de koelkast en gebruik ze binnen 2-3 dagen voor optimale versheid.

Bereidingswijze

  1. Stampot:
  • Snijd de bladeren in grove stukken.
  • Gebruik ze net als boerenkool en maak er je favoriete stampot mee.
  1. Roerbakken:
  • Verhit wat olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur.
  • Voeg gehakte knoflook toe en bak kort tot het geurig is.
  • Voeg de bladeren toe en roerbak gedurende ongeveer 4-6 minuten tot ze gaar zijn maar nog steeds knapperig.
  • Breng op smaak met sojasaus, gember en eventueel een snufje rode peper.
  1. Gestoofd:
  • Snijd de bladeren in kleinere stukken.
  • Verhit een beetje olie in een pan en voeg fijngesneden ui toe. Bak tot de ui zacht is.
  • Voeg het blad toe en bak ze kort aan.
  • Voeg een beetje bouillon toe, dek af en laat sudderen tot de bladeren zacht zijn.
  1. Salade:
  • Meng rauwe, fijngesneden bladeren van de spruittoppen met andere bladgroenten zoals spinazie of boerenkool.
  • Voeg noten, gedroogd fruit en een dressing naar keuze toe voor een smaakvolle salade.
  1. Soep:
  • Voeg fijngesneden blad toe aan een groentesoep in de laatste paar minuten van het kookproces.
  1. Quiche of Frittata:
  • Bak een quiche of frittata met spruitjestoppen, kaas en andere groenten naar keuze voor een heerlijke hartige taart.
  1. Roosteren
Aangedragen door: 
Aniek
© 2025 Harteveldt - Privacy Verklaring - Website ontwikkeling door MovaWorks 
crossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram